Θέλω να λαμβάνω ενημερωτικό email
Greek English German

facebooktwitter

Καστοριά

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η Καστοριά είναι πόλη της Ελλάδας και πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού. Βρίσκεται στο δυτικό άκρο της Δυτικής Μακεδονίας. Είναι χτισμένη πάνω σε χερσόνησο της ομώνυμης λίμνης, σε υψόμετρο 630 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας, ανάμεσα στα βουνά Βίτσι και Γράμμο. Περιβάλλεται από τη λίμνη της και συνδέεται με την ξηρά μέσω μιας ευρύτερης λωρίδας γης από επιχωματώσεις, δίνοντας την εντύπωση νησιού. Στην μακραίωνη ιστορία της, μιάμιση χιλιετία από κτίσεως και δύο χιλιετίες από οικήσεως, γνώρισε πολιορκίες και κατακτήσεις από Βουλγάρους, Νορμανδούς και Τούρκους, διατηρώντας όμως μέχρι σήμερα ένα σημαντικό αριθμό βυζαντινών εκκλησιών, κειμηλίων και αρχοντικών ως τεκμήρια της κατά καιρούς ακμής της, λόγω της επιτυχημένης εμπορίας και διακίνησης των γουναρικών σε σημαντικά κέντρα της Ευρώπης.

Η λίμνη της Καστοριάς σε υψόμετρο 620μ.,που έχει σχήμα έλλειψης και τα νερά της περιβρέχουν την πόλη, έχει επιφάνεια 28,655 τετραγωνικά χλμ. μέγιστο μήκος 7.500μ., μέγιστο πλάτος 5.425μ. και είναι η ενδεκάτη σε μέγεθος λίμνη στην Ελλάδα Το βάθος της κυμαίνεται από 8-12 μέτρα και η μέση θερμοκρασία είναι 22 βαθμοί Κελσίου. Η λίμνη έχει πολλές εισροές νερού από τα δυτικά και μια εκροή στον ποταμό Αλιάκμονα. Σε παλαιότερη εποχή η λίμνη περίβαλλε εξ ολοκλήρου το βραχόβουνο που σχημάτιζε έτσι μια νησίδα.

Αξίζει να επισκεφθεί κανείς τον Λιμναίο οικισμό όπου λειτουργεί υπαίθριο οικομουσείο, στους χώρους του οποίου έχει επιχειρηθεί μια πιστή αναπαράσταση του.

Μια βόλτα με το τουριστικό καραβάκι του Δήμου "ΟΛΥΜΠΙΑ" θα σας προσφέρει συναρπαστικές διαδρομές ξεκινώντας τον περίπλου της λίμνης από την προβλήτα του Μαυροχωρίου. Η βόλτα με το καραβάκι είναι ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσει κανείς τα ψαροχώρια και να θαυμάσει την θέα των παραλίμνιων οικισμών και της πόλης της Καστοριάς μέσα απο την εν πλω αυτή περιήγηση.Το καράβι λειτουργεί καθημερινά ως καφετέρια, δίνοντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες να απολαύσουν τον καφέ ή το ποτό τους με θέα τη λίμνη. Το καράβι πραγματοποιεί προγραμματισμένα δρομολόγια, επίσης, διατίθεται για την πραγματοποίηση διάφορων εκδηλώσεων.
Μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε και το μουσείο των κέρινων ομοιωμάτων όπου παρουσιάζονται σκηνές καθημερινού βίου του λαού μας, αναβιώνοντας ήθη και έθιμα πανελλαδικά. Επίσης έχει δημιουργηθεί ένα ολόκληρο χωριό προπολεμικών ετών με μαγαζιά και σπίτια σε φυσικό μέγεθος όπου οι επισκέπτες μπορούν να δουν τα παλιά ξεχασμένα επαγγέλματα – καροποιός, γανωματής, τσαγκάρης, σιδεράς κτλ.
Σ’ ένα σπήλαιο μια ολόκληρη φυλή Αρχανθρώπων επεξεργάζονται το δέρμα, τα όπλα, μαγειρικά σκεύη, εργαλεία, σ’ ένα δύσκολο αγώνα για επιβίωση.
Τα ποικίλα εκθέματα είναι μοιρασμένα σε θεματικές ενότητες ώστε οι επισκέπτες – κυρίως οι μαθητές – να διδάσκονται εύκολα και μεθοδικά την εξέλιξη του πολιτισμού μας από τα πανάρχαια χρόνια μέχρι τα σύγχρονα.
Κύκλος ψωμιού, μαλλιού, τρύγος, μαγειρικά σκεύη, η φωτιά, οι στολές, ο οπλισμός, μουσικά όργανα κτλ. Παράλληλα λειτουργεί και ως πολιτιστικό κέντρο με ποικίλες δραστηριότητες : θέατρο – μουσική – φιλολογικά βραδινά – εκθέσεις έργων καλλιτεχνών, βιβλιοθήκη κτλ.
Οι κέρινες φιγούρες σε φυσικό μέγεθος, παριστάνουν απλοϊκούς γραφικούς τύπους κάθε ηλικίας, του χωριού και της πόλης την ώρα της δουλειάς και του μόχθου με στολές εποχής.

 

 

Καστοριά :: Καστοριά :: Καστοριά :: Καστοριά :: Καστοριά :: Καστοριά :: Καστοριά :: Καστοριά :: Καστοριά ::

 

Δείτε τις προσφορές για:   Καστοριά

 

 

Διαβάστηκε 6425 φορές
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Καϊμακτσαλάν Λίμνη Κερκίνη »