Θέλω να λαμβάνω ενημερωτικό email
Greek English German

facebooktwitter

Σκύρος Κύριο

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η Σκύρος ανήκει στο σύμπλεγμα των Σποράδων και είναι το νοτιότερο απο τα 4 νησιά που τις απαρτίζουν. Το φυσικό ανάγλυφο τοπίο της Σκύρου, αναδεικνύεται από μεγάλες παραλίες με θαλάσσιες σπηλιές, απόκρυμνες ακτές, βραχώδης όρμους αλλά και πευκόφτους λόφους. Η ξεχωριστή εικόνα του νησιού συμπληρώνεται από τους παραδοσιακούς παραθαλάσσιους οικισμούς, τα γραφικά ξωκλήσσια και τους αρχαιολογικούς χώρους.

Το νησί είναι γνωστό από την αρχαιότητα καθώς υπήρξε σταθμός εμπορικών πλοίων και συνέδεε το βορειοανατολικό Αιγαίο με τις Κυκλάδες, την Εύβοια και την ηπειρωτική Ελλάδα. Μετέπειτα, οι κάτοικοι της Σκύρου δημιούργησαν λατομεία λευκού μαρμάρου, πωρόλιθου και σκυρίας λίθου. Στα νεότερα χρόνια, η Σκύρος κατακτήθηκε απο Ενετούς και Τούρκους, ενω ενσωματώθηκε στο Ελληνικό κράτος το 1830.

Υπάρχουν πολλοί οικισμοί στη Σκύρο, όπου ο επισκέπτης μπορεί να ασχοληθεί με πλήθος δραστηριοτήτων ή απλα να περιπλανηθεί στα γραφικά σοκάκια τους. Στην Ατσίτσα λειτουργεί το Skyros Center το οποίο είναι κέντρο εναλλακτικού τουρισμού, ενώ η ομώνυμη παραλία της Καλαμίτσας προσελκύει πλήθος σέρφερ λόγω της καταλληλότητάς της για windsurfing. Οι λάτρεις των αρχαιολογικών χώρων θα βρουν το λιμάνι τους στο Παλαμάρι, οπου μπορούν να έρθουν σε επαφή με αντικείμενα υψίστης αρχαιολογικής αξίας όπως αγγεία, λίθινα εργαλεία και σκεύη, αλλά και την οχύρωση του οικισμού με πετρόχτιστους προμαχώνες, τάφρουςκαι φράγματα.

Τέλος, η χώρα της Σκύρου αποτελεί τον σημαντικότερο πόλο έλξης για τους επισκέπτες, με το βυζαντινό της κάστρο να δεσπόζει επάνω στον επιβλητικό βράχο, τα στενά και γραφικά σοκάκια της να πυροδοτούν την επιθυμία για σεργιάνι, τα μουσεία που φιλοξενούν σημαντικότατα αρχαιολογικά ευρύματα, τα μαγαζιά και τις παραδοσιακές της ταβέρνες ετοιμα να ικανοποιήσουν και τις πιο απαιτητικές επιθυμίες.

Στη Σκύρο θα έχετε την ευκαιρία να συναντήσετε από κοντά, το σκυριανό αλογάκι (equus cabalus skyros pony) που είναι μία από τις σπάνιες φυλές αλόγων που υπάρχουν στον κόσμο. Πρόκειται για ένα αυτόχθονο μικρόσωμο άλογο που υπήρχε στην αρχαιότητα σε όλη την Ελλάδα, ωστόσο κατάφερε να επιβιώσει μόνο στη Σκύρο. Τα σκυριανά αλογάκια είναι κοντά, μικρόσωμα, έχουν μακριά χαίτη, καμπυλωτή ράχη και μεγάλη κοιλιά, ενώ τα χαρακτηρίζει η μεγάλη αντοχή. Παλιότερα χρησιμοποιούνταν σε αγροτικές εργασίες, κυρίως στο αλώνισμα και όχι τόσο στο φόρτωμα. Σήμερα θεωρούνται από τα πλέον κατάλληλα αλογάκια στην ιππική εκμάθηση και στην ιπποθεραπεία. Ο φυσικός χώρος διαβίωσής τους είναι το όρος Κόχυλας στη Νότια Σκύρο, μία περιοχή με ιδιαίτερη οικολογική αξία, ενταγμένη στο πρόγραμμα NATURA, που κινδυνεύει από τα σχέδια εγκατάστασης τεράστιου, βιομηχανικής κλίμακας, αιολικού πάρκου 111 ανεμογεννητριών. Το σκυριανό αλογάκι είναι, με απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προστατευόμενο είδος.

Και επειδή ο μεγαλύτερος πόλος έλξης είναι το απέραντο γαλάζιο, μην παραλέιψετε να κολυμπήσετε στα Μαγαζιά, στο Ληνό, στην Καρεφλού και στο Παλαμάρι. Αν είστε από τους τυχερούς που διαθέτουν ιδιόκτητο σκάφος θα μπορείτε να δέσετε στο Αχίλλι και στη Λιναριά, όπως επίσης και στον Πεύκο, στον Άγιο Φωκά και στην Ατσίτσα.

Δοκιμάστε τις τοπικές νοστιμιές όπως η αστακομακαρονάδα, η τραχανόπιτα, οι τηγανίτες, ο κόκκορας με μακαρόνια και εφοδιαστείτε με παραδοσιακά προϊόντα όπως κεραμικά, υφαντά και ξυλόγλυπτα αντικείμενα.

 

Σκύρος :: Σκύρος :: Σκύρος :: Σκύρος :: Σκύρος :: Σκύρος :: Σκύρος :: Σκύρος :: Σκύρος :: Σκύρος :: Σκύρος ::

 

Δείτε τις προσφορές για:   Σκύρος

 

Διαβάστηκε 14410 φορές