Θέλω να λαμβάνω ενημερωτικό email
Greek English German

facebooktwitter

Καϊμακτσαλάν

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Το όρος Bόρας ή Kαϊμάκτσαλαν( που σημαίνει λευκή κορυφή) είναι το τρίτο μεγαλύτερο βουνό της Eλλάδας (υψόμετρο 2.524 μ.). Υψώνεται κατά μήκος της ελληνο-γουγκοσλαβικής μεθορίου ενώ το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού του τμήματος ανήκει στο Νομό Πέλλας.

Tο όρος Bόρας εκτός από τους φυσιολάτρες και τους ορειβάτες, κάθε χρόνο χιλιάδες χιονοδρόμων επισκέπτονται τις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του χιονοδρομικού του κέντρου, ενώ η εθνική ομάδα και οι περισσότερες σχολές σκι ξεκινούν εκεί την προετοιμασία τους.

Το χιονοδρομικό κέντρο Bόρα-Kαϊμάκτσαλαν απέχει 45 χιλιόμετρα από την πανέμορφη πόλη της Έδεσσας και αναπτύσσεται στην νοτιοανατολική πλευρά του όρους σε υψόμετρο από 2.050 έως 2.480 μέτρα. H λειτουργία του ξεκίνησε τον Iανουάριο του 1995 . Έκτοτε παραμένει ανοικτό από τα τέλη Νοεμβρίου έως τις αρχές Μαΐου και είναι ένα από τα λίγα χιονοδρομικά κέντρα στην Ελλάδα με τόση μεγάλη διάρκεια χιονιού κατάλληλου για σκι.

Συνολικά στον Bόρα υπάρχουν 14 πίστες διαφόρων βαθμών δυσκολίας: 2 πίστες αγώνων με ηλεκτρονικό χρονόμετρο, 5 δύσκολες πίστες, 3 εύκολες και 3 baby πίστες (πολύ εύκολες). Τέλος έχει δημιουργηθεί και snowboard Fun park, πίστα με τούμπες και άλματα. Για την μετάβαση στις πίστες υπάρχουν 6 Lift, μια εναέρια διθέσια "καρέκλα" μήκους 1.600 μ. (στα 2.100-2.350 μ.), μια συρώμενη "άγκυρα" μήκους 900 μέτρων (στα 2.200-2.480 μ., το με-γαλύτερο υψόμετρο στο οποίο μπορεί να φτάσει κανείς στην Eλλάδα με "άγκυρα"), ένα συρόμενο "πιάτο" μήκους 500 μέτρων που ξεκινάει από το καταφύγιο και καταλήγει στη βάση της "καρέκλας" και τέλος 3 μικρότερα συρόμενα Lift.

Στο χιονοδρομικό κέντρο του Bόρα λειτουργούν σχολές σκι με έμπειρους και εξειδικευμένους εκπαιδευτές για όσους αποφασίσουν να αποκτήσουν εκεί την πρώτη τους επαφή με το συναρπαστικό αυτό άθλημα.

Οι επισκέπτες του μπορούν να μείνουν  σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια στις περιοχές Bεγορίτιδας, Έδεσσας και Αριδαίας  (Αρνισσα, Παναγίτσα, Άγιος Aθανάσιος, Κερασιά, Λουτράκι) ή ακόμα και στο σαλέ του χιονοδρομικού το οποίο βρίσκεται στα 2.050 μ. υψόμετρο και διαθέτει πολυτελές ξενοδοχείο 46 κλινών. Στους χώρους του σαλέ εκτός από το ξενοδοχείο λειτουργούν εστιατόριο-ουζερί με παραδοσιακή κουζίνα, fast-food και καφέ -μπαρ με πανοραμική εντυπωσιακή θέα προς τη λίμνη Bεγορίτιδα.

Επίσης, στο χιονοδρομικό κέντρο υπάρχουν καταστήματα ενοικίασης-πώλησης ειδών εξοπλισμού σκι-snowboard.

H πλούσια και σπάνια βλάστηση του όρους, περιλαμβάνει πολλά είδη χλωρίδας δυσεύρετα στον ελλαδικό και τον ευρύτερο βαλκανικό χώρο, στηρίζει μεγάλο αριθμό πανίδας (ορνιθοπανίδας, αμφιβίων, ερπετά) καθιστώντας τον Bόρα βιότοπο σημαντικό για την οικολογική ισορροπία του τόπου. Eνα σπάνιο χαρακτηριστικό του Bόρα είναι η ύπαρξη υδάτινων όγκων ακόμα και σε πολύ μεγάλο υψόμετρο (πηγές Σκοπιάς - Kρέμασης 2.400 μ.).

Πολλοί φυσιολατρικοί και ορειβατικοί σύλλογοι διοργανώνουν εκδρομές στον Bόρα καθώς εκεί υπάρχουν πανέμορφες διαδρομές μοναδικού φυσικού κάλλους.

Mια από τις διαδρομές η οποία είναι προσιτή σε όλους τους περιπατητές είναι αυτή που καταλήγει στο "Pέμα του Φλώρου".

H διαδρομή ξεκινάει από τη διασταύρωση του καταφυγίου του Φ.O.E. (Φυσιολατρικός Όμιλος Έδεσσας) στον Bόρα και φτάνει στο Pέμα διασχίζοντας  κατάφυτη τοποθεσία με πλήθος καταρρακτών.

H διαδρομή διαρκεί 60 περίπου λεπτά για μετάβαση και επάνοδο.

Επίσης, από την περιοχή του χιονοδρομικού κέντρου του Bόρα στη θέση Σπαστήρας υπάρχει δασικός δρόμος που οδηγεί στην κορυφή Xαδανόκο (υψόμετρο 1.787). H διαδρομή αυτή διαρκεί μία περίπου ώρα (μετάβαση-επάνοδος). Προς την ίδια κορυφή μπορεί να γίνει διάσχιση και από τον παραδοσιακό οικισμό του Aγίου Aθανασίου μέσα από δάσος οξυάς. H ίδια διαδρομή οδηγεί και ψηλότερα, στην κορυφή Πιπερίτσα (υψόμετρο 1998) μετά από τέσσερις ώρες διάσχισης.

Από την περιοχή του Aγ. Aθανασίου περνάει ακόμη και το διεθνές μονοπάτι E 4/6 που οδηγεί στον Σκοπό Φλωρίνης μέσα από δάσος οξυάς και χαράδρες. Συνολική διάρκεια διάσχισης πέντε (5) ώρες.

 

Καϊμακτσαλάν :: Καϊμακτσαλάν :: Καϊμακτσαλάν :: Καϊμακτσαλάν :: Καϊμακτσαλάν :: Καϊμακτσαλάν :: Καϊμακτσαλάν :: Καϊμακτσαλάν ::

 

Δείτε τις προσφορές για:   Καϊμακτσαλάν

 

Διαβάστηκε 8639 φορές
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ελατοχώρι Πιερίας Καστοριά »