Θέλω να λαμβάνω ενημερωτικό email
Greek English German

facebooktwitter

Ίος

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Η Ίος, συνυφασμένη με το όνομα του Ομήρου, είναι ένα ορεινό Κυκλαδονήσι με υπέροχες αμμουδερές παραλίες, ενδιαφέρουσες αρχαιότητες, πολυάριθμες εκκλησίες και ξωκλήσια. Οι φυσικές ομορφιές της Ίου και η έντονη νυκτερινή ζωή τους καλοκαιρινούς μήνες προσελκύουν παραθεριστές από όλο τον κόσμο.

Η Ίος, σύμφωνα με την παράδοση, ήταν η πατρίδα της μητέρας του Ομήρου.

Οι ανασκαφικές έρευνες έχουν ανακαλύψει αρχαίους οικισμούς, όπως ο οικισμός του Σκάρκου. Στα Βυζαντινά χρόνια ανεγέρθηκε το Παλαιόκαστρο στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού. Η Ίος καταλήφθηκε από τους Ενετούς κατά τη Φραγκοκρατία ενώ το 1537 την κυριάρχησαν οι Τούρκοι. Πήρε μέρος στην επανάσταση του 1821 και ενσωματώθηκε με την Ελλάδα το 1830.

Κύριο χαρακτηριστικό των τελευταίων δεκαετιών αποτελούν η εγκατάλειψη των αγροτικών δραστηριοτήτων και η μετατόπιση του οικονομικού ενδιαφέροντος στις τουριστικές επιχειρήσεις.

Χώρα Ίου

Κλασικός κυκλαδίτικος οικισμός, αμφιθεατρικά χτισμένος με γραφικά δρομάκια, ανεμόμυλους και ερείπια του μεσαιωνικού κάστρου στην κορυφή του λόφου.

Αξιοθέατα:

Τα ερείπια του μεσαιωνικού κάστρου. Ανεγέρθηκε στα τέλη του 14ου αιώνα από τον ηγεμόνα του νησιού, Μάρκο Κρίσπι.

Η αρχαία πόλη της Ίου. Είναι χτισμένη σε φυσικά οχυρή θέση στο λόφο της πόλης. Αποτέλεσε οικιστικό πυρήνα στους Αρχαϊκούς Χρόνους. Τα λείψανα του τείχους οπυ σώζονται χρονολογούνται στους Ελληνιστικούς χρόνους.

Το Αμοιραδάκειο μέγαρο, νεοκλασικό των αρχών του 20ου αιώνα.

Το θέατρο «Οδυσσέας Ελύτης», χτισμένο από πέτρα στα πρότυπα του αρχαίου θεάτρου, φιλοξενεί πληθώρα πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Αρχαιολογικό Μουσείο. Διαθέτει πληροφορίες για το φυσικό περιβάλλον και την αρχαιολογική έρευνα του νησιού. Περιλαμβάνει εκθέματα όπως πήλινα αγγεία, λίθινα σκεύη και εργαλεία, ειδώλια, επιγραφές των Ελληνιστικών – Ρωμαϊκών χρόνων, γλυπτά, βάθρα αγαλμάτων και σαρκοφάγους.

Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης.

Αγία Θεοδότη
Παραθεριστικός οικισμός με εκτεταμένη παραλία, βορειοανατολικά του νησιού. Εκεί λειτουργούσαν μεταλλεία σιδήρου. Από τον παλαιό οικισμό ξεκινά ένα μονοπάτι που καταλήγει στη θέση Γεφύρι, προσφέροντας μια διαδρομή μέσα σε δάσος από πλατάνια, πικροδάφνες, μυρτιές και κουμαριές, κάτι εντελώς ασυνήθιστο για ένα κυκλαδίτικο νησί. Επισκεφθείτε την εκκλησία της Αγίας Θεοδότης, που είναι χτισμένη πάνω σε ερείπια αρχαίου ναού, τα ερείπια του Ρωμαϊκού υδραγωγείου, και κολυμπήστε στην παραλία του οικισμού.

Μαγγανάρι

Περιοχή εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς στα νότια του νησιού, με μαγευτικές αμμουδιές και γαλαζοπράσινα νερά. Επισκεφθείτε τη μονή του Αγίου Ιωάννη του Καλάμου και κολυμπήστε στους γραφικούς ορμίσκους «Τρεις Κλεισιές, Κάλαμος και Πλάκες». Παραβρεθείτε στο πανηγύρι του Αγίου Ιωάννη του Καλάμου στις 29 Αυγούστου.

Μυλοποτάς

Τουριστικό κέντρο με θαυμάσια παραλία με άμμο. Κατά τη θερινή περίοδο κατακλύζεται κυρίως από ξένους τουρίστες. Επισκεφθείτε τη Λιμνοδεξαμενή και το εκκλησάκι της Παναγιάς με τον αιωνόβιο φοίνικα. Ακολουθήστε τη διαδρομή Μυλοποτάς – Μαγγανάρι για να δείτε τους εντυπωσιακούς βραχώδεις σχηματισμούς. Κολυμπήστε στην ομώνυμη παραλία του οικισμού.

Όρμος (Γιαλός)

Αυτό το φυσικό λιμάνι του νησιού αποτελεί ένα από τα ασφαλέστερα αγκυροβόλια του Αιγαίου. Ο οικισμός έχει αξιόλογη τουριστική κίνηση και κοσμική ζωή. Στο λιμάνι της Ίου ενοικιάζονται ταχύπλοα σκάφη για θαλάσσιες εκδρομές.

Αξιοθέατα:

Η προτομή του Ομήρου

Το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου

Ο φάρος στην είσοδο του λιμανιού

Τα λείψανα του προϊστορικού οικισμού. Τα κτίρια που έχουν ανακαλυφθεί αποτελούνται από ισόγειο και όροφο, ενώ οι αυλές περιφράσσονται με ψηλό μαντρότοιχο. Στα ευρήματα συγκαταλέγονται αγγεία, λίθινα σκεύη, αντικείμενα από μόλυβδο, χαλκό και οψιανό. Στο λόφο του Σκάρκου έχει εντοπιστεί νεκροταφείο που χρονολογείται στις αρχές της Ύστερης Εποχής του Χαλκού.

Παραλίες: Παραλία Γιαλού, Βαλμάς, Τζαμαρία, Κουμπάρα, Λορέτζαινα, Πλακωτό, και Γερο-Αγγελή. Με εκδρομικό σκάφος μπορείτε να πάτε στις παραλίες Διαμούδια, Κολιτσάνους, Σαπουνόχωμα, Κλίμα, Πικρί Νερό, στον όρμο Πέπα και στην Τρυπητή.

Ψάθη

Παραθαλάσσιος οικισμός στα ανατολικά με αξιόλογη παραθεριστική κίνηση.

Αξιοθέατα:

Τα ερείπια του Παλαιόκαστρου, σε βραχώδες ύψωμα, το οποίο ανεγέρθηκε τον 7ο-8ο αιώνα και επέτρεπε τον έλεγχο της ευρύτερης περιοχής.

Κολυμπήστε στο Ντόμινο και στο Αυλάκι του Κάστρου και παραβρεθείτε στις τοπικές εκδηλώσεις στις 24 Ιουνίου, 29 Αυγούστου και 8 Σεπτεμβρίου.

Γευθείτε τις τοπικές λιχουδιές όπως το νιώτικο τυρί, αγκινάρες γεμιστές, ρεβυθοκεφτέδες, παστέλι, αμυγδαλωτά και ψωνίστε μυζήθρα, κεφαλοτύρι, ξινοτύρι και μέλι. 

 

Ίος :: Ίος :: Ίος :: Ίος :: Ίος :: Ίος :: Ίος :: Ίος :: Ίος ::

Διαβάστηκε 7124 φορές
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Άνδρος Σίκινος »