Θέλω να λαμβάνω ενημερωτικό email
Greek English German

facebooktwitter

Άνδρος

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η Άνδρος είναι το βορειότερο νησί των Κυκλάδων και το δεύτερο μεγαλύτερο μετά τη Νάξο. Διαθέτει υπέροχες παραλίες με άμμο αλλά και βραχώδεις ακτές, βουνά αλλά και πεδιάδες, πλούσια βλάστηση με τρεχούμενα νερά, μονοπάτια και ξερολιθιές.

Η Χώρα της Άνδρου διακρίνεται από τα όμορφα νεοκλασικά αρχοντικά σπίτια της, τους πλακόστρωτους δρόμους και πλατείες, τα γραφικά σοκάκια, τις εκκλησίες και τα μουσεία της.

Αξιοθέατα στη Χώρα:

Η Καΐρειος Βιβλιοθήκη που στεγάζεται σε αρχοντικό του 1919. Περιλαμβάνει τη συλλογή του Θεόφιλου Καΐρη, θεολόγου, φιλοσόφου και αγωνιστή του 1821, σπάνιες εκδόσεις και χειρόγραφα, έργα τέχνης και άλλα.

Το Ίδρυμα Πέτρου και Μαρίκας Κυδωνιέως όπου πραγματοποιούνται εκθέσεις ζωγραφικής και γλυπτικής.

Το Εμπειρίκειο Γηροκομείο και Γυμνάσιο.

Η Μαρμάρινη κρήνη του Καμπάνη μπροστά στο αρχαιολογικό μουσείο.

Το σπίτι του Θεόφιλου Καΐρη.

Το δημοτικό θέατρο όπου λαμβάνουν χώρα θεατρικές παραστάσεις και προβολές ταινιών.

Η πλατεία της Ρίβας και το άγαλμα του Αφανούς Ναύτη.

Το Κάτω Κάστρο όπου είναι ένα δείγμα αμυντικής αρχιτεκτονικής που κατασκευάστηκε από τους Φράγκους τον 13ο αιώνα.

Ο Φάρος Τουρλίτης στην είσοδο του λιμανιού.

Το Πέτρινο Τοξωτό Γεφύρι κοντά στο Νημποριό.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο που στεγάζεται σε κτίριο χορηγίας του ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή από το 1981. Περιλαμβάνει αγάλματα, ανάγλυφα, επιγραφές, αγγεία, κοσμήματα και άλλα.

Το Μουσείο Λαογραφίας και Χριστιανικής Τέχνης, που στεγάζεται στο παλαιό παγοποιείο Μαντζαβελάκη. Παρουσιάζονται οι οικονομικές δραστηριότητες των κατοίκων, τα τοπικά προϊόντα, η παραδοσιακή αρχιτεκτονική και ο εξοπλισμός κατοικίας με παραδοσιακά και διακοσμητικά αντικείμενα.. Επίσης εκτίθενται έργα της Χριστιανικής τέχνης της Άνδρου.

Το Ναυτικό Μουσείο διαθέτει πλούσια συλλογή εκθεμάτων της ανδριώτικης ναυτιλίας από την αρχαιότητα έως σήμερα. Μεταξύ των άλλων, εκτίθεται μακέτες και λιθογραφίες πλοίων, και ναυτικά ημερολόγια.

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης περιλαμβάνει έργα του γλύπτη Μιχάλη Τόμπρου, έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, διοργανώνει εκθέσεις, ομιλίες, προβολές ταινιών, ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Δραστηριότητες και τοπικές εκδηλώσεις:

Μπορείτε να κολυμπήσετε στο Νημποριό και στο Παραπόρτι. Τον Ιούνιο λαμβάνει χώρα το Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ, το πανηγύρι της Παναγιάς Θεοσκέπαστης στους τελευταίους χαιρετισμούς και το πανηγύρι της Παναγίας το Δεκαπενταύγουστο.

Αμμόλοχος

Ορεινό χωριό στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού. Λέγεται ότι από εδώ καταγόταν ο μοναχός Σαμουήλ που βρήκε ηρωικό θάνατο στην ανατίναξη της μονής της Αγίας Παρασκευής στη Θεσπρωτία το 1803. Απέχει 42,5 χλμ από τη Χώρα.

Αποίκια

Πυκνή βλάστηση και τρεχούμενα νερά συνθέτουν το τοπίο των Αποικιών, που είναι γνωστά για τη πηγή Σάριζα. Στο χωριό λειτουργεί εργοστάσιο εμφιάλωσης του φημισμένου νερού. Απέχουν 6 χλμ από τη Χώρα.

Αξίζει να επισκεφθείτε την πηγή Σαριζα, την Πυθάρα και τη μονή του Αγίου Νικολάου. Μπορείτε να κολυμπήσετε στην αμμουδερή παραλία της Άχλας και να πάρετε μέρος στο πανηγύρι της Αγίας Μαρίνας στις 17 Ιουλίου, της Γέννησης και Κοίμηση της Θεοτόκου στις 8 Σεπτεμβρίου και 15 Αυγούστου αντίστοιχα.

Αρνάς

Ορεινός οικισμός με διάσπαρτα σπίτια, πυκνή βλάστηση και τρεχούμενα νερά. Απέχει 21 χλμ από τη Χώρα.

Αξιοθέατα: Το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία και τα χωριά Ρέματα, Κάτω και Άνω Κατάκοιλος στην καταπράσινη κοιλάδα. Μπορείτε να κολυμπήσετε στην παραλία Βόρη, στο Ξιρβολόνι και στην ακρογιαλιά Ρόζου.

Ατένι

Οικισμός σε πεδινή έκταση με καλλιέργειες και ελαιώνες. Απέχει 31 χλμ από τη Χώρα. Επισκεφθείτε το εκκλησάκι της Παναγιάς και κολυμπήστε στις παραλίες Ατένι και Λεύκα.

Βιτάλι 

Απλωμένο σε γραφική κοιλάδα, 46 χλμ από τη Χώρα. Επισκεφθείτε την Βυζαντινή Εκκλησία της Μεαμόρφωσης του Σωτήρα και κολυμπήστε στην πανέμορφη παραλία του χωριού.

Γαύριο

Λιμάνι του νησιού, χτισμένο σε περιοχή κατοικημένη από την αρχαιότητα, με αρκετά κοσμοπολίτικη ζωή. Απέχει 32 χλμ από τη Χώρα.

Αξιοθέατα: Ο πύργος του Αγίου Πέτρου, οι βορειοδυτικές παραλίες του νησιού Φελλός, Κούρταλη, Πισωλιμνιώνας, όρμος Αγίου Σώστη, Βλυχάδα και οι ανεμογεννήτριες στο χωριό Κολυβάρι.

Άλλα χωριά που αξίζει να πάτε: Ζόρκος, Μένητες, Μεσαριά, Όρμος Κορθίου, Παλαιόπολη, Στενιές και Συνέτι.

 

Άνδρος :: Άνδρος :: Άνδρος :: Άνδρος :: Άνδρος :: Άνδρος ::

 

Δείτε τις προσφορές για:   Άνδρο

 

Διαβάστηκε 7363 φορές
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Αμοργός Ίος »